Sveikatai palanki mityba – neatsiejama nauda mūsų sveikatai ir gerai savijautai
Žmogus, kaip asmenybė, formuojasi visą gyvenimą. Mityba yra vienas iš svarbiausių gyvensenos veiksnių,veikiančių sveikatą. Ligų profilaktikai svarbu ne tik vartoti saugų maistą, bet ir išmanyti sveikos mitybos principus. Visavertis ir įvairus maistas gali užtikrinti, kad organizmas gaus būtinųjų maisto medžiagų.
Nustatyta, kad 40–60 proc. žmogaus sveikata priklauso nuo gyvensenos, 30–40 proc. – nuo aplinkos, 10–15 proc. – nuo paveldėjimo ir tik 8–10 proc. – nuo sveikatos apsaugos. Sveikatai palanki mityba (SPM) – tai subalansuota, moksliškai pagrįsta mityba, kurios esmė yra ką, kaip ir kiek suvalgyti. Tai kriterijų visuma, kurių pagrindą sudaro simbolio „Rakto skylutė“ kriterijai t.y. mažiau riebalų, cukraus, druskos ir daugiau skaidulinių medžiagų.
Sveikatai palanki mityba
Sveikatai palankios mitybos tikslas – ne tik teikti maisto produktus, kurie užtikrintų fiziologinius poreikius, kad tik būtume sotūs, bet tokia mityba palaikytų sveikatą t.y. suteiktų energijos ir patenkintų visų reikalingų maistinių medžiagų (angliavandeniai, baltymai, riebalai, vitaminai, mineralinės medžiagos, riebalų r., antioksidantai ir t.t.) poreikius ir suformuotų valgymo kultūrą visam gyvenimui.
Simbolis „Rakto skylutė“
Simbolio „Rakto skylutė“ tikslas – padėti vartotojams lengviau išsirinkti maisto produktus tarp kitų tos pačios grupės maisto produktų. „Rakto skylute“ pažymėti produktai turi kelis kartus mažiau riebalų, cukraus ir druskos bei daugiau maistinių skaidulinių medžiagų nei kiti panašūs tos pačios grupės maisto produktai (pvz., liesi jogurtai tarp kitų jogurtų). Simbolis „Rakto skylutė“ plačiai naudojamas Švedijoje, Danijoje, Norvegijoje ir Islandijoje. 2014 m. jis įteisintas Lietuvoje.
Šiuo simboliu siekiama:
- mažinti Lietuvos gyvetojų sergamumą širdies ir kraujagyslių, onkologinėmis ligomis, antsvoriu, nutukimu, antrojo tipo cukriniu diabetu;
- gerinti gyventojų mitybą;
- palengvinti maisto produktų, turinčių mažesnį riebalų, cukraus, druskos kiekį ir (arba) daugiau maistinių skaidulinių medžiagų, pasirinkimą.
Informaciją parengė:
Eglė Blinstrubytė
Visuomenės sveikatos stebėsenos specialistė
Tel. 8 624 57998
El. p. stebesena@palangosvsb.lt