Persivalgymas – dažnas, tačiau išvengiamas švenčių palydovas
Gausiai nukrautas Kalėdų ar Naujųjų metų stalas turi senas tradicijas. Tikėta, kad tuomet bus turtingi ir visi ateinantys metai. Ši tradicija gyva iki šiol. Todėl šventės neretai tampa iššūkiu mūsų virškinimo sistemai. Įvairiausių patiekalų pasirinkimas, daug kaloringo maisto, mažas fizinis aktyvumas lemia nemalonią savijautą ar sutrikusią organizmo veiklą šventiniu laikotarpiu ar netgi po jo. Taigi, norint išvengti šių nemalonių pojūčių ir džiaugtis gražiausiomis žiemos šventėmis reikia žinoti keletą paprastų patarimų, padėsiančių išvengti sveikatos sutrikimų.
Persivalgymo pavojai
Persivalgius paprastai jaučiamas sunkumas pilve, pykinimas, padidėjęs skrandžio rūgštingumas, bendras silpnumas, gali svaigti galva, kankinti nuovargis ir mieguistumas, vidurių pūtimas, viduriavimas ar vidurių užkietėjimas. Didesniam maisto kiekiui suvirškinti organizmas turi išskirti daugiau virškinimo fermentų, todėl labiau apkraunami virškinimo sistemos organai. Tai ypač pavojinga žmonėms, kurie serga virškinimo sistemos ligomis: gastritu, opalige, kepenų, kasos ligomis. Kartais persivalgius gali atsirasti dusulio pojūtis, nes išsipūtęs skrandis spaudžia diafragmą.
Kaip elgtis persivalgius?
- Persivalgius rekomenduojama ramiai pagulėti, pailsėti. Galima rinktis ir lengvą pasivaikščiojimą – bet kokie lengvi judesiai gerina virškinimą, tačiau tai neturėtų būti intensyvi fizinė veikla.
- Reikėtų atsisakyti gausesnio sunkiai virškinamo, kaloringo maisto: rekomenduojama valgyti košes, vaisius, daržoves, liesą varškę, gerti daug skysčių.
Kaip išvengti persivalgymo?
- Valgykite neskubėdami ir mažomis porcijomis. Jei patiekalų yra daug ir visko norite paragauti, kiekvieno įsidėkite po nedidelę porciją.
- Valgant skirtingus patiekalus rekomenduojama daryti 20 min. pertraukas.
- Niekada nesėskite prie šventinio stalo labai išalkę. Dieną prieš šventę valgykite nekaloringus produktus mažomis porcijomis. Tai padės nepadauginti itin kaloringų užkandžių vos prisėdus prie stalo.
- Vartokite kaip įmanoma mažiau alkoholio. Alkoholis kepenims sukelia didelį krūvį, o jei jį maišote su maistu – jis dar didesnis. Rinkitės silpnesnius alkoholinius gėrimus, pavyzdžiui, baltą vyną, ir juos dar skieskite gausiai gurkšnodami vandenį. Geriausias pasirinkimas – visai alkoholio atsisakyti.
- Įsiklausykite į savo kūną. Kiekvienas turime savo alkio ir sotumo pojūčius, kuriais ir reikėtų vadovautis.
„Nori, kad tave gerbtų – daug nekalbėk, nori būti sveikas – daug nevalgyk“.
[Uzbekų liaudies išmintis]
Informaciją parengė:
Eglė Blinstrubytė
Visuomenės sveikatos stebėsenos specialistė
Tel. 8 624 57998
El. p. stebesena@palangosvsb.lt