„Subalansuota mityba. Tendencijos ir praktika. Alergenai maiste. Etiketės ir jų skaitymas“
Balandžio 25 d. Palangos miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras organizavo mokymus virtuvės darbuotojams „Subalansuota mityba. Tendencijos ir praktika. Alergenai maiste. Etiketės ir jų skaitymas“. Mokymus vedė Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos šefė, sveikos mitybos propaguotoja, sveiko maisto prekės ženklo „Sveiki“ įkūrėja Aida Matulevičiūtė ir profesionalus virtuvės šefas, tarptautinių turnyrų laureatas Bernardas Anužis. Mokymai vyko Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro naujoje, dar dažai kvepiančioje virtuvėje.
Gausus būrys mokymų dalyvių įdėmiai klausėsi ir dalinosi savo patirtimi apie vaikų mitybos tendencijas ir aktualijas. Ugdymo įstaigų darbuotojai vis dar pasigenda tėvų geranoriškumo siekiant išugdyti sveikos mitybos įpročius mažiesiems. Ypač sunku vaikus įtikinti vartoti daugiau daržovių.
Taip pat aptartas šiuo metu galiojantis sveikatos apsaugos ministro įsakymas „Dėl maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašas“. Pasidžiaugta, jog visos Palangos ugdymo įstaigos kasdien gamina ir patiekia šiltą maistą ugdytiniams, taip užtikrindamos aukštą jo kokybę. Svarstyta kaip būtų galima įgyvendinti ministro rekomendaciją – sudaryti sąlygas vaikams patiems įsidėti maisto (švediško stalo principas). Aptarę šios rekomendacijos privalumus ir galimus trukdžius mokymų dalyviai išreiškė smalsumą, tačiau neslėpė ir pokyčių baimės.
Vėliau dalyviams priminta, jog teisės aktai numato vos 14 grupių alergiją ar netoleravimą sukeliančių medžiagų arba produktų (plačiau), kurie turi būti nurodyti produkto sudedamųjų medžiagų sąraše. Visiškai sveikiems asmenims riboti alergiją ar netoleravimą sukeliančių medžiagų nereikia.
Mokymų metu dalyviai buvo skatinami nepasimesti informacijos apie maisto naudingumą arba žalą gausoje ir visada mąstyti kritiškai. To linkime visiems ir primename jog svarbiausi sveikos mitybos principai: įvairumas, subalansuotumas ir nuosaikumas.