Mitybos racionas pavasarį. Ką svarbu žinoti?
Dažnas iš mūsų po žiemos skaičiuoja ne vieną priaugtą kilogramą, skundžiasi pablogėjusia savijauta, pasyvumu, energijos stygiumi. Todėl neretai imamasi drastiškų priemonių – pradedama laikytis alinančių dietų, imamasi organizmo valymo, itin intensyvaus sportavimo. Pavasaris – išties tinkamas metas pokyčiams. Tačiau ką daryti, jog pokyčiai nepakenktų, o būtų naudingi sveikatai?
Artėjant pavasariui, rekomenduojama mitybos racione sumažinti riebaus, kepto, rūkyto, sūdyto, saldaus maisto, patiekalų iš miltų suvartojimą. Nemažiau svarbu sumažinti ir išgeriamų kavos puodelių skaičių, atsisakyti alkoholio, valgyti daugiau šviežių vaisių ir daržovių, gerti daugiau skysčių, sustiprinti nusilpusią imuninę sistemą bei atstatyti vitaminų ir mineralų pusiausvyrą organizme. Vitaminai yra nepakeičiama mitybos dalis, kurie dažniausiai į organizmą patenka su maistu.
Pateikiame keletą patarimų, kaip galite sustiprinti organizmą, gauti reikiamą kiekį vitaminų ir mikroelementų bei jaustis puikiai atėjus pavasariui:
Valgykite daugiau šviežių žalumynų ir daržovių
Švieži žalumynai (krapai, petražolės, špinatai) turi daug chlorofilo, kuris stiprina imuninę sistemą, valo organizmą nuo kancerogeninių ir mutageninių medžiagų, stimuliuoja kraujo gamybą, padeda organizmui atsistatyti po didelių fizinių krūvių, stiprina širdį ir kraujagysles, reguliuoja kraujospūdį. Žaliose šviežiose žalumynuose taip pat gausu antioksidantų, vitaminų bei mineralinių medžiagų. Pavyzdžiui, juose esantis vitaminas E ypač reikalingas per žiemą susilpnėjusiems raumenims atstatyti, taip pat mažina nuovargį, drėkina po žiemos išsausėjusią odą.
Daržovėse taip pat gausu įvairių vitaminų ir mikroelementų. Pavyzdžiui, šviežiuose ridikėliuose galime rasti nemaža kiekį B grupės vitaminų, vitamino C, geležies, kalio bei fitoncidų, taip reikalingų stiprinti imunitetą ir apsaugoti organizmą nuo pavasarinių peršalimo ligų. Šviežiuose kopūstuose gausu ląstelienos, vitamino C. Ląsteliena užpildo skrandį, todėl ilgiau jaučiamas sotumas ir suvartojamas mažesnis kalorijų kiekis. Ląsteliena padeda išvengti skrandžio ligų, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, stabdo uždegiminius procesus, yra naudinga širdies veiklai, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje.
Citrusiniai vaisiai – mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir gerina kraujotaką
Visi citrusiniai vaisiai, pradedant žaliosiomis citrinomis ir baigiant visomis mandarinų rūšimis, yra kupini vitamino C. Būtent jis padeda sumažinti saulės daromą poveikį, reguliuoja riebalinių liaukų veiklą ir netgi padeda užkirsti kelią pigmentinių dėmių atsiradimui. Citrusiniai vaisiai mažina cholesterolio kiekį kraujyje bei gerina kraujotaką, palengvina venų varikozės simptomus bei mažina kraujospūdį. Cholesterolio kiekį kraujyje mažina ir citrusinių vaisių žievėlėse esantys tam tikri junginiai, taigi vaisių žieveles taip pat pravartu neišmesti.
Šviežiai spaustos sultys – puikiai dienos pradžiai
Pradėkite dieną nuo stiklinės šviežiai spaustų sulčių. Sultys – vertingas maisto papildas. Juokaujama, kad tai geras vanduo, praturtintas medžiagomis, kurių turi augalai. Granatų sultys gerina kraujotaką, stiprina imunitetą, burokėlių sultys – normalizuoja kraujo spaudimą, morkų – gerina regėjimą. Visa tai kelia gyvybišką tonusą, ruošia kūną vasaros darbams.
Pavasaris ne už kalnų, todėl pasitikime jį sveiki, žvalūs, energingi ir su puikia nuotaika!
Informaciją parengė:
Eglė Blinstrubytė
Visuomenės sveikatos stebėsenos specialistė
Tel. 8 624 57998
El. p. stebesena@palangosvsb.lt